ÉLMÉNYPEDAGÓGIAI GYAKORLATOK ÁLTALÁNOS ISKOLAI KERETEK KÖZÖTT

Absztrakt, bevezető

A 2022/2023-as tanévben az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében azt kutattam, hogy az élménypedagógia általános iskolai alkalmazásának milyen lehetőségei és korlátai vannak. A kutatás során ének-zene pedagógusok egy online kérdőívet töltöttek ki. Bár a felmérés eredménye nem reprezentatív, a válaszok alapján kiderült, hogy a gyakorló pedagógusok nyitottak az új módszerek kipróbálására. Ez motivációt jelentett számomra, hogy a gyakorlatom során élménypedagógiai elemekkel színesítsem a tanóráimat.

Az élménypedagógiával 2018 nyarán találkoztam a Kalandok és Álmok Szakmai Műhely és a Magyarországi Református Egyház szervezésében létrejött Bárka táborok alkalmával. Ezekben a táborokban a református fenntartású intézmények fiataljai töltöttek el egy-egy hetet a Balatonnál, ahol délelőtt élménypedagógiai foglalkozásokon vehettek részt, integrált csoportokban. Az itt szerzett tapasztalatoknak köszönhetően kreatív foglalkozásokat vezettem a tanárképzés gyakorlata során és a Fiatalok Együttműködése a Ceglédi Sikeres Közösségekért Egyesületben (FECSKE) való munkában is.

Ebben a cikkben a szakirodalmak segítségével összegzem, mi az élménypedagógia, hogyan zajlik egy foglalkozás, milyen feladatai vannak egy foglalkozásvezetőnek és miért lenne érdemes az iskolai környezetben is alkalmazni egyes módszereit. Az elméleti összefoglalás mellett ismertetek néhány, a gyakorlatban kipróbált és működő feladatot, illetve egyéb zárt térben, akár tanteremben is használható játékot.

A gyakorlat során sajnos nem volt lehetőségem kvantitatív felmérést végezni az élménypedagógiai módszerek sikerességével kapcsolatban, melynek oka főként az ének-zene mint számszerűsíthető tantárgy problematikájában rejlik, hiszen inkább tekinthető készségtárgynak. A jegyekben rejlő, számszerű adatok hiányának ellenére azonban attitűd szempontjából elemezhető az általam végzett kísérlet, melynek eredményei azt tükrözik, hogy az élménypedagógia képes sikerélményt adni a tanulóknak és használata pozitív hatással van a tanulási környezetre.


A következőkben a lehetséges alkalmazási módszereket szeretném demonstrálni némi kiegészítéssel azzal kapcsolatban, hogy én hogyan alkalmaztam őket.

PDF